talkekh

Direktlänk till inlägg 6 maj 2010

Rustan med Rösten

Av Ekh - 6 maj 2010 09:15

- Jag står alltid för det jag säger, ibland så undrar jag om det inte finns någon annan som gör det, eller rättare sagt, vem ska göra det. Jag har ju ändå varit med så länge så jag har väl kanske lättare att våga göra det än någon som är lite nyare. Och det är ju förståligt för man får ju igen dubbelt om man sticker ut. Det räcker med att jag andas lite så får man det till att jag är förbannad. De tycker väl det är roligt att intervjua mig helt enkelt – det ger ju möjlighet att skapa en säljande rubrik, även om rubriken oftast är fetare än den borde vara.


Handbollen upplevs idag lite grå och trist, fortsätter Rustan, frågan är bara vem som har uppdraget att profilera den, vem har det i sin arbetsbeskrivning? Vi saknar en Richard Fagerlund, det är mångt och mycket det som skiljer oss från andra mer mediaprofilerade idrotter.

 

Förbundet har fått kritik för att de inte syns tillräckligt?

Rustan är av samma åsikt men vill poängtera - att det inte bara är att skjuta på förbundet, och tillägger ledare, spelare och träningsupplägg har nått längre än vad Svensk handboll gjort i sin strategi för framtiden, så kan det vara.


På frågan vad som borde göras åt det så vill Rustan framhäva att det börjar nere i föreningarna som måste motionera och tydligare ställa krav på årsmöten och också vara beredda att betala för sådana tjänster på förbundet. Nu är förbundets uppgift att administrera och det gör de ju väldigt bra. Dessutom är ju faktiskt förbundet är ju en sammanslutning av föreningarna och det är bara tillsammans det går att förbättra, speciellt som det alltid kommer till pengar. Vi måste själva utse någon som missionerar handbollen i Sverige - se på Alltomhandboll.se, de betyder otroligt mycket för ungdomshandbollen, de är de som borde få pris på SM banketten, det är ju där allting börjar.


Rustan anser att HEH är otroligt viktigt i framtiden, precis lika viktigt som det faktiskt har varit. - Vad hade Svensk elithandboll varit idag om inte HEH funnits? HEH arbetar med de frågor som tidigare varit tappade mellan stolarna. Sedan finns det alltid möjliga organisatoriska förändringar som måste ske ju modernare samhället, publiken och sponsorsamarbeten blir, det är nästa steg.


Om TV:s betydelse säger Rustan ”det är nästan så att jag tycker synd om basketen och volleybollen” – vi får massor av TV just nu och förhoppningsvis fortsätter utvecklingen. Folk känner igen mig som person när man ska köpa en limpa på ICA, bara en sådan sak, det har vi inte varit bortskämda med och det ska vi ta vara på”


Sävehof har ju fått höra att de har för mycket att säga till om, vad säger du om det?

Nej, det stämmer ju inte alls. Vi har ingenting att säga till om i domartillsättning eller har fördelar på något annat sätt för att vi är Sävehof. Det är något jag verkligen står för att så är fallet. Det har i sådana fall varit andra som lyft fram det.

 

Vad är det som drivit dig att gå till jobbet alla dessa år?

Det är inte medaljerna som betyder mest, det är faktiskt de stora frågorna. Inom Sävehof är den stora uppgiften som heltidsanställd tränare att länka samman elit och ungdom för att få talanger underifrån att ta plats i A lagen. Jag är den som motsatt stora värvningar, det är inte så långsiktigt. Dessutom är det självklart att få höra spelare, exempelvis Fritzon säga ”fan vi måste ha världens sjukaste och bästa tränare”. Det är sådant som gör vardagen lättare att leva.


De stora frågorna är det jag tänker på när jag tänker Svensk handboll, ta exempelvis de nya hallar som byggs. Till att börja med måste de fyllas och när de är fulla måste de fortsätta vara fulla. Arrangemangen runt matcherna måste nivåhöjas, upplevelsen ska vara likadan i seriespelet som slutspelet. Man kan inte vila på hanen.

Se bara på Sävehof, vi fyller inga hallar när det är seriematcher, trots vår storlek på förening. Personer blir lite mätta – det måste hända mer saker runtomkring och där handbollen är kryddan på ”det götta moset”.

Vi är inte riktigt framme där än i Svensk handboll men med rätt tänk och tillräckligt många ambassadörer så ska det gå.


När du står där och sammanfattar dina år som handbollstränare, kan du göra det in en mening?

Man har lärt sig oerhört mycket om andra människor, både positivt och negativt.

Det låter kanske konstigt att jag inte svarar något direkt handbollsrelaterat men det är faktiskt det första jag tänker på. Hur jag överraskas av andra människors handlingar, både positiva och negativa.


SM finalen, Drott – tankar om favoritskapet?

Det är lite läskigt med det 14 dagar långa uppehållet, svårt att få upp ångan när den var som hetast. Det känns lite oroligt men på lördag är det inte speciellt svårt att nå maxkapacitet från start. Vad gäller favoritskapet så kan man väl säga att om det varit i fem matcher hade vi vunnit, men nu är det en öppen historia.


Är du en känslomänniska? Kan det komma en tår vid ett SM guld?

Jag är ingen känslomänniska, det blir nog mer en lättnadens suck att det är över. Jag menar, vad är det som kan hända? Vi kan förlora. Inget mer.


På banketten, om ni vinner, får du av en händelse säga något till alla som får dem att tänka till om handbollens framtid. Vad skulle du säga?

Gör något konkret, produktivt på egen hand, egna projekt, något litet eller stort, men gör något. Det finns alldeles för många gnällrövar och ”världsmästare” på läktarna och nu även på world wide webb som ägnar oerhört mycket tid och kraft att kritisera och hitta fel hos de ledare, organisationer och förbund som ändå gör något och dessutom säkert även gör så gott man kan. Som sagt, lyft på arslena, och bidrag med något konkret, och inte bara med luft.


/ Evert Ekh håller med, till 100% men det gäller att någon kommer in och rör om i grytan, öppna armar är det ont om.


Vi tackar Stefan Högquist för att han ställt upp att intervjua Rustan Lundbäck som också ska ha ett stort tack.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ekh - 7 maj 2010 09:40

Varför har svensk handboll backat i Internationellt? Vi har för tillfället inte spelare som är tillräckligt bra internationellt. Det är viktigt att säga det för att vi ska komma på rätt väg igen, ungdomarna idag måste ha större visioner än att komm...

Av Ekh - 6 maj 2010 09:45

Vad bråkar ni om som handbollssärbos egentligen? Patrik är kortfattad och säger ”Vi bråkar inte alls ofta” medans Johanna är lite mer fundersam i sitt svar som är en fortsättning på Patriks kan man nog säga, ”Vi bråkar faktiskt nä...

Av Ekh - 26 april 2010 15:00


Erik Fritzon, överallt och ingenstans, svårstoppad och MEP vinnare.   Om du inte hade gjort dina 11 landskamper hade du blivit kallad för den bästa mittsexan som aldrig fick chansen. Ärligt Erik, funderar du på det? Klart man funderar och intr...

Av Ekh - 26 april 2010 09:16


     Om bilden säger Frida "Inte vackert, men en rätt bra sammanfattning av min karriär hittills... :) Det är hårt att spela handboll, och det gör ont - man fan vilken underbar sport". Foto: Bildbyrån     Hur har din tid som proffs varit Frid...

Presentation

Fråga mig

0 besvarade frågor

Senaste inläggen

Familjen Ekh

Omröstning

Vem vill ni se intervjuad hos Evert Ekh?
 Rustan Lundbäck
 Ulf Schefvert
 Staffan Olsson
 Oscar Carlén
 Fredrik Petersén
 Arne Johansson, HEH
 Mia Hermansson Högdahl
 Tomas Ryde
 Hans Vestberg
 Jevegnji Trefilov

Sök i bloggen

Kategorier

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards